Our brief was to create a contemporary office environment with sensitive treatment of the existing fabric.

Constructed approximately in 1880, Gunnery Terrace is located in Royal Arsenal Woolwich conservation area – a ‘key waterfront development on a formerly derelict and inaccessible site in Royal Borough of Greenwich.’

The building originally housed storage for the Army. Within the last 15 years it has been commercially developed and split into units. The main fabric of the existing building consists of solid external brick walls, castellated beams and columns, duo-pitched metal roof with north lights. Open plan interior with heights of 8.5m at the apex and 5.5m at the lowest point.

The external treatment has been kept to a minimum. Windows and doors have been replaced and new signage has been fitted above the entrance. An internal mezzanine floor provides additional floor are, whilst maintaining a comfortable ground floor. Internal brick walls have been painted white, with existing steelwork distinguished in a light grey colour, and the new structure in a dark grey. The internal ventilation system has been kept exposed, which contributes to the ‘industrial feel’ of the building. The office has been equipped with combined cooling and heating system with air conditioning to maintain comfort.

The palette of colours has been kept within whites and shades of grey to allow stronger colours only in specially designated areas to be emphasise. The main feature of the office is the use of the practice logo colours in polycarbonate fins forming the reception area, and white polycarbonate defining the break out area wrapped with internal changing multi-coloured lighting. Double story high quartz-sandstone feature wall located next to the staircase visually connects both floors. All three meeting rooms feature bespoke design manifestation with individual practice colours to identify them. Both floors are distinctively different. The ground floor is sleek, modern, full of colour, darker and lower space, whilst the mezzanine is white with shades of grey and lots of natural light and space. Both levels work successfully to create a fresh and visually stimulating office environment.

  • Client

    Martin Arnold Ltd

  • Contractor

    APC Building Services

  • Duration

    5 months

  • Address

    4 Gunnery Terrace, London

  • Use

    Office

  • GIA

    620m2

  • RIBA Work Stage

    2-7

  • Sector

    Private

Key Challenge

Working within historic environmemnt and preservation of industrial feel whilst creating a modern look of the space.

You may also like...

Our Projects

Get In Touch

Please get in touch if you’d like to know more about us and how we work with our clients, consultants and colleagues.

 

*required field

Thank you, we'll be in touch soon.