Our Architectural team led on the replacement of an existing two-three storey almshouse to provide a 100% affordable development, comprised of 22 flats including three wheelchair compliant units. The scheme also offers a communal lounge, office and meeting room along with associated cycle and scooter storage, car parking and retention of the existing amenity space.

Our team worked collaboratively with the local planning authority and Conservation Officers throughout the design process to achieve planning permission first time.

  • Client

    Lewisham Parochial and Almshouse Charities / MJS Consulting

  • Contract Value

    £5,500,000

  • Duration

    6 years 4 months

  • Use

    Residential

The new building is shaped in an ‘L’ following the shape of the existing building’s plan; this has helped to preserve the existing semi-private amenity space enjoyed by current residents, many of which are to live in the new building once it’s completed.

The five-storey ‘tower’ element emphasises the building’s corner location and forms a gateway to the Conservation Area whilst also corresponding with St. Mary’s Church tower which is visible from the site. The three-storey, pitched roof north and east wings have been proposed to connect with the adjacent buildings to the east (Grade II Listed) and to the north (making a positive contribution to the Conservation Area including St. Mary’s CofE Primary School).

There are two colours of brick – off white and grey. Various combinations have been proposed as the main façade treatment material to adhere to the context and provide a robust, long-lasting, maintenance-free solution. Flemish Bond has been proposed to adhere to a widely used solution with the Conservation Area.

The sizes and rhythm of the openings within surrounding existing buildings influenced proposed set out of the proposed openings. Chosen frames colours are to blend with proposed brick colours / walls materiality.

Photovoltaic panels located on top of the ‘tower’ – along with proposed energy efficiency measures and green roofs – provide a 42% improvement above ADL 2013 which is in excess of required 35%.

Critical Challenges:

  • Working within Conservation Area
  • Managing Client’s expectations along Planning and Conservation Officers requirements
  • Achieving balanced, contemporary design while respecting historical environment
  • Addressing corner location and gateway to the Conservation Area

Get In Touch

Please get in touch if you’d like to know more about us and how we work with our clients, consultants and colleagues.

 

*required field

Thank you, we'll be in touch soon.